poll Helpt u ons met het
verbeteren van de website?
Vult dan het vragenformulier in. Alvast hartelijk dank!

Hieronder vind je in het kort de stappen die jullie moeten zetten als je besloten hebt om te gaan scheiden.

  1. Maak samen afspraken. Dat werkt het best. Deze gaan over: geld, huis, inboedel en de verdeling van de zorg. Kom je er samen niet uit? Schakel dan een mediator of (allebei) een advocaat in.
  2. Voorlopige afspraken. Sommige zaken kunnen niet wachten tot de scheiding definitief geregeld is. Maak hier over samen of met behulp van een mediator of advocaat voorlopige afspraken
  3. Informeer de omgeving. Vertel de school en/of de kinderopvang je kind(eren) over jullie scheiding en de (voorlopige) afspraken die jullie gemaakt hebben.
  4. Maak een ouderschapsplan. Ouders van minderjarige kinderen zijn verplicht een ouderschapsplan op te stellen.
  5. Aanvragen van de scheiding. Om definitief te kunnen scheiden dienen de advocaten, in sommige gevallen alleen de gezamenlijke, het verzoek tot echtscheiding met alle gemaakte afspraken in bij de rechter. De beslissing van de rechter wordt vastgelegd in een (echt)scheidingsbeschikking. 
  6. Inschrijven in het register van de burgerlijke stand. De scheiding is officieel als de uitspraak van de rechter staat ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand. Dit doet jullie advocaat. Deze inschrijving kan plaatsvinden als de beroepstermijn van drie maanden is verstreken. 

Een gedetailleerd overzicht van regelzaken vind je op de website van de Rijksoverheid
 

arrow_upward