THINK op school
Met het programma THINK op school wordt samen met voortgezet onderwijsorganisaties ingezet op het ontwikkelen van een kritische blik en het probleemoplossend vermogen van leerlingen in het voortgezet onderwijs. Het hogere doel van THINK op school is om de doelgroep sociaal-emotioneel zelfbewuster en weerbaarder te maken en om bij te dragen aan een veiliger schoolklimaat.
THINK op school biedt een programma op maat voor jongeren op school met focus op de ontwikkeling van sociaal-emotionele vaardigheden. Wat kom je als jongere tegen in het leven en hoe ga je daar mee om – in relatie tot jezelf en anderen. “THINK op school” gaat niet uit van probleem denken (ik heb een probleem / jij hebt een probleem) maar van normaliseren met behulp van denken en voelen vanuit de 4 G’s (gebeurtenis, gedachten, gevoelens, gedrag).
THINK lessen worden opgebouwd op basis van de vier G’s. Jongeren worden bewust gemaakt van de invloed die Gebeurtenissen, Gevoelens en Gedachten hebben op hun Gedrag. THINK lessen leveren zo een bijdrage aan het oplossen van (acute) vraagstukken en problemen van leerlingen, ouders en/of school. Daarnaast gaat THINK nadrukkelijk over preventie. Door in de klas aan te sluiten bij de leefwereld van jongeren, kunnen signalen vroegtijdig opgepikt worden door de mentor en/of THINK trainer. Zo kunnen jongeren in een vroeg stadium ondersteund en begeleid worden.
THINK op school is geen vaststaande methode, maar een flexibel in te richten lesaanbod van minimaal 12 lessen op jaarbasis. Het vak THINK vindt plaats tijdens mentoruren. De THINK lessen worden in nauwe samenwerking mentoren, leerlingen (door)ontwikkeld en steeds op maat gemaakt voor de vragen uit de klas. Belangrijk hierbij zijn:
- Goede aansluiting bij de thema’s en beleving van de doelgroep, diversiteit in werkvormen.
- THINK (thema)trainers die matchen (ervaring, inhoud, stijl) met de doelgroep, die de THINK visie kunnen dragen (geen voorlichters) en mentoren kunnen ondersteunen.
- Direct aan het begin van het schooljaar te investeren in de groepsvorming en THINK daarin ondersteunend te laten zijn via een vaste poule van allround THINK trainers.
Meer informatie: www.thinkopschool.nl